Wednesday, March 7, 2012

Syria Revolution : This is not a propaganda part 1



     Assalammualaikum. Mula-mula, ana nak mintak maaf kalau ada antara maklumat yang ana sampaikan mungkin tidak berapa tepat. Tapi ana hanya mahu menyampaikan apa yang ana rasa ana patut sampaikan. Untuk ana pergi ke hadapan untuk bersuara dan menyampaikan dakwah mungki belum tiba masanya, dan ini sahaja medium yang ana rasa terbaik untuk ana menyampaikan sesuatu.

  Ok, kita start dengan pengenalan. Syria di kenali sebagai Sham pada awalnya terdiri daripada 4 negara iaitu Jordan, Palestine, Syria dan Lubnan. Namun, mereka telah dipisahkan supaya pihak Sunni sukar untuk bersatu. Bashar Al-Assad adalah putera kepada President Syria sebelumnya, Hafiz Al-Assad. Sebelum pemerintahan Hafiz, kalau tak silap ana, Syria di perintah oleh pemimpi dari pegangan Sunni. Hafiz ada penganut Syiah. Untuk maklumat semua, Syiah bukan lah satu pegangan ataupun mazhab. Syiah boleh di kategorikan sebagai Agama seperti Islam, Hindu, Christian. Antara pegangan penganut Syiah ialah
                                                       
                            1) Mereka menyembah matahari, bulan dan awan kerana mereka percaya
                                Saidina Ali berada di sana.
                            2) Halal bagi mereka darah ahli Sunni
                            3) Mereka tidak menunaikan solat, berpuasa walaupun pada awalnya mereka
                                percaya Allah itu ada kerana mereka mengatakan amalan tersebut akan
                                mula di praktikkan setelah turunnya Imam Mahadi. Ada suatu masa dimana seorang
                                pemimpin,(kurang pasti negara dan siapa nama) mengaku bahawa Imam Mahadi
                                telah mewakilkan beliau untuk memberi tahu penganut Syiah bahawa beliau
                                telah turun, dan semua amalan boleh di lakukan.
                            4) Prinsip utama penganut Syiah adalan KEPURA-PURAAN

     Semasa pemerintahan Hafiz, terdapat seorang ulama yang mengkaji salah silah pemerintahan Syria. Hasil daripada kajiannya, dia mendapati Hafiz Al-Assad adalah dari penganut Syiah. Dan dia percaya bahawa ketenteraan amat kuat untuk membantu pemerintah. Dengan itu, beliau telah menyertai tentere Syria dengan niat untuk berdakwah. Walaubagaimanapu, hajat ini telah dapat di hidu oleh Hafiz dan menangkap beliau dan memenjarakan beliau selama 5 tahun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut di seksa dan Alhamdulliah umur beliau masih panjang namun keluar dalam keadaan yang uzur. Beliau akhirnya dinasihati untuk keluar dari negara Syria kerana di kuatiri akan di bunuh oleh Hafiz.

     Penyelidikan ini telah di ketahui oleh rakyat dan rakyat mula bengkit setelah mereka sedar mereka di bawah pimpinan Syiah dan bukan Sunni. Namun, Hafiz mengambil langkah segera dengan menggunakan prinsip kepura-puraan apabila beliau naik ke atas mimbar di sebuah masjid dan mengumumkan " Saya memang seorang penganut Syiah. Tapi itu dulu dan sekarang saya adalah Sunni ". Dengan ini, rakyat tidak mampu lagi untuk melawan kerana prinsip mereka, patuh pada pemerintah.

     Sistem pemilihan pemimpin di Syria bukan berdasarkan pemilihan oleh rakyat, tetapi melalui rampasan kuasa. Untuk mengelakka rampasan kuasa oleh rakyat dan kehilangan kuasa, Hafiz telah menghapukan penduduk sekitar Syria untuk mengelakkan kebagkitan dan rampasan kuasa. Di Hammas, pada 2 Februari 1982, Hafiz telah mereka sejarah paling hitam bagi rakyat Syria apabila mengarahkan ketua tentera Rifad untuk mengebom Hammas. Para tentera telah ,melakukan kerja penyembelihan rakyat selama 27 hari dan seramai lebih 40 000 orang rakyat terkorban. Pada tahun 1980, di Halab, Hafiz telah mengepung Halab dan mengarahkan kaum lelaki keluar dari rumah dan membunuh mereka secara beramai-ramai.

     Bashar adalah putera ke dua bagi Hafiz. Selepas kematian Hafiz, Bashar telah dilantik untuk menggantikannya. Anak pertama Hafiz, Bashir meninggal dunia pada tahun 1992 jika tidak silap, akibat kemalangan jalan raya. Walaubagimanapun, ia dipercayai hanya propaganda dan punca kematian beliau adalah hasil konspirasi ayahnya sendiri. Ini kerana Bashir seorang Sunni dan rajin menjemput para ulama' memberi tazkirah di istananya. Kerana bimbang anaknya akan menggantikan tempatnya dan Syria di perintah oleh ahli Sunni, Hafiz sanggup membunuh darah dagingnya sendiri. Semasa kematian Hafiz, Allah SWT tidak lagi menangguhkan balasannya apabila pada hari kematian Hafiz, cuaca sangat kering sehingga kulit Hafiz kelihatan sangat kering dan kepalanya menjadi besar.

Sunday, February 5, 2012

jaulah GIZA and Cairo























Doa dari IMAM MUDA ASYRAF


Ya Allah, walau kesucian tak seterjaga Maryam & ibadah tak seterpelihara Zakaria,
 nikmatkan kami bakti anak yang seperti 'Isa & Yahya.
Ya Allah walau ujian cinta tak seberat Ibrahim, Hajar, & Sarah;
 kurniakan kami sakinah-mawaddah-rahmah, & keturunan soleh salihah
Ya Allah, walau tak perlu ditelan ikan di gelap lautan, hiasi jiwa kami dengan kepasrahan 
Yunus yang rintih doanya Kau dengarkan.

Friday, January 20, 2012

love story


i'm not going to talk too much
only wanted to say
i like to hear you love story
yeah, between you and him
so cute
so comeeell
haha. semoga berkekalan
as a PA, aku selalu doakan korang 

Sunday, January 15, 2012

sweet NINETEENTH

video

cc to :
MEYH
TITY
INTAN
EMA
PYAH

seriously, i'm proud to have all of you as my friends
a big clap for this awesome video :)


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Wednesday, January 11, 2012

Air Dicincang Tak Akan Putus

   
     Kalau nak ungkap balik semua cerita pasal aku zaman kecik start dari ada seorang adik sampai ada dua adik, memang panjang. Tapi semua kenangan tu memang tak pernah padam. Aku lahir tahun 1993 then 1995 lahir adik aku Ikmal Zaquan. Aku tak tau ape feeling aku time tu sebab kecik lagi but i just remembered yang aku cakap "yeyeah, nak tengok adik". It seams aku sangat happy la kan ada seorang adik.

     Zaman kecik-kecik memang zaman anjing dengan kucing untuk kitorang. Pantang salah sikit mesti ada je yang meletup. Mama kata ikmal susah nak mengalah, meira pulak keras kepala. bagus sangat la tu. hentak kan kepala dua2 baru senyap. Haha. Zaman kecik kitorang extream okayh. Aku tak ingat masa umur berapa, kitorang ikut ayah hantar kasut mama kat kedai kasut nak tambah tapak. ayah cakp "tunggu dalam kereta. ayah turun kejap je". Tapi kitorang anak ayah kan. Mana ayah pergi nak ikut. Aku pun turun lah. Ikmal bile nampak aku turun, die dah panas bontot nak ikut jugak. Last2 ayah masuk kereta, pergi dari situ tanpa menyedari kitorang tak masuk kereta lagi. Aku sebagai kakak yang baik dan mithali -,-" cakap dekat ikmal "ayah pegi kejap je kot amik mama. jap lagi ayah datang balik". Rupanya, lepas amik mama baru ayah datang amik kitorang. Mama marah gile kot dekat kitorang. For sure la. Kalau kene kidnap macam mana? Banyak sangat ke duit nak bayar tebusan? Haish mintak simpang Malaikay 44.

      Kitorang pun pernah kene cubit dengan ayah sampai biru lebam sebab kacau mama tengah solat. Mama dah cakap jangan main lari2 depan mama, mama nak solat. Tapi konon kitorang ni bermain untuk merapatkan hubungan adik beradikkan, peduli ape dengan mama cakap. Amik kau, ayah cubit besar punya dari start mama solat sampai mama habis. Dah la solat isyak. Masak ! Seminggu biru tak lebam. Nasib baik time kecik2 aku tak pernah pakai skirt pendek and yang sekutu dengannya. Kalau tak, kantoi la aku degil sampai kene cubit dengan ayah.

     Tapi bila dua2 dah masuk phase remaja, rasa malu tu dah ada and hubungan kitorang jadi renggang. Jadi sikit rapat bila Balqis yang lahir tahun 2002 ada. Bila adik paling bungsu nangis berebut nak senyapkan. Sayang adik lah katakan.

     TAPI...aku perasan kitorang jadi rapat semula bila aku ada dekat sini. Mungkin Allah tunaikan hasrat aku untuk rapat semula dengan adik aku. Kan BUMI KINANAH. Start aku dekat sini, mama ada cakap "Ikmal cakap die nak jadi macam akak". Aku terharu. Walaupun aku tak sebagus mana untuk di contohi, tapi aku dapat rasa adik aku appreciate ape yang aku cuba buat untuk diorang ikut. Sekarang pun kitorang dah boleh nak share everything even pasal peribadi antara satu sama lain. Mungkin untuk orang lain, "common la derr, rapat adik beradik". Tapi aku bukan macam tu, and sekarang aku ke arah itu. I'm just hopping adik beradik aku akan jadi macam adik beradik orang lain. Aku nak kami sentiasa ingat adik beradik adalah orang pertama yang akan kami cari bila kami dalam kesusahan. Hidup dekat sini sangat mengajar aku kasih sayang keluarga. Tanpa mereka bernama keluarga, kita semua tak akan ade dekat sini. Permulaan kita daripada ibu dan ayah. So, jangan sesekali bongkak dengan kejayaan dunia yang kita kecapi. Walaupun pangkat dan darjat kita lebih tinggi dari ibu dan ayah, kalau mereka tak wujud, jangan harap kita akan rasa semua nikmat tu. Peringatan ni bukan aku tujukan sesuka hati, tapi untuk peringatan aku jugak. Sebab manusia memerlukan makanan rohani dan jasmani untuk kehidupan seharian kita

Ikmal Zaquan Mohd Rasid

adik bungsu Nur Aisyah Balqis Mohd Rasid

Kami happy family :) *ignore badan aku yang gemok tu

Friday, December 9, 2011

life as Al-Azhar student

     Nama Al-Azhar di mata dunia. Semua orang akan bagi a very high expectation untyk setiap pelajar dari sini. Untuk orang yang macam aku, for sure it's to hard to handle. Dengan beban nak pikir nak dapat scholar, nak handle masalah dekat sini lagi. You know what, aku tak pernah expect life as a student sehebat macam ni. Tengah2 belajar terfikir nak bayar duit sewa, duet api, air, duet belanja rumah, nak masak apa, bila na jemur, basuh baju. Kadang2 5 jam untuk study, 1 jam 30 minit je yang dapat di gunakan dengan betul. Lain semua guna untuk selesaikan masalah

     Tapi Tuhan itu Maha Mengetahui apa yang telah di tetapkan. Aku tak pernah bermimpi untuk datang kesini and tak pernah sedetik dalam diri aku untuk jejakkan kaki ke bumi Mesor ni, Of course aku idam negara2 lain. Tapi aku percaya pada ketentuan. Kenapa aku yang dipilih di antara beratu-ratus juta insan untuk ke sini. Mungkin dengan dunia akhir zaman ni, aku dapat ubah diri aku ke arah yang lebih baik.

DENGAN LAFAZ BASMALAH
aku memulakan langkah pembaharuan

Friday, October 28, 2011

mr. H


Tak tau macam mana nak express
tapi sejak saya cakap untuk berpisah
hati saya makin lama makin rindu
rindu nak dengar khabar dari awak
bila saya bosan, saya ingat awak
ni ke petunjuk daru Tuhan tentang hubungan kita?
Betul ke Dia sedang tunjuk dekat saya
Awak la yang pertama dan awak yang terakhir?
Tapi kenapa hati saya berbelah bagi?
Dalam bilik ada bantal awak
Dalam phone ada gambar awak
Dalam locker ada baju awak,
Dalam buku ada nama awak,
Semua ada awak!
Tapi hati saya kata tak larat untuk semua ni
Saya tak bersedia lagi sebenarnya
Sebab saya jauh lebih jahat dari ape yang awak sangka
Hati saya pernah berbelah bagi antara awak dan orang lain
Saya rasa berdosa dengan awak
Sebab awak terlalu setia sebagai seorang kekasih
Tak pernah merungut bila berkorban
Tak pernah meminta untuk di sayangi
Tapi rela untuk setiap kali di lukai
Kalau awak baca, saya harap awak faham
Saya sayang tapi saya tak boleh
Hati saya luruh bila awak kata nak pergi
Tapi saya redha dengan ketentuan
Maafkan saya sebab saya tak sempurna
Dan terlalu banyak harapan yang saya berikan pada awak
Semoga awak kekal bahagia dengan dunia baru
Semoga pengalaman dapat mengajar kita
Erti setia dan kasih sayang yang sebenar

Saturday, October 22, 2011

kaherah, mesir. BUMI KINANAH

Assalammualaikum

   Since semua orang tau aku pergi mesir dengan self service, so i'm not so proud to be here. Just i'm glad to be chosen by the God  to be here. Currently aku berada di rumah yang terletak di Baubat Thaniah, Asyir, Kaherah Mesir. Kalau sesiapa yang nak datang dan drop dekat Baubat Thalata pun boleh. tapi jauh sikit la jalan kakinya.
Aku sekarang sedang berada dalam class Pre-Dental Al-Azhar, Kaherah. Kalau dari rumah dalam 15 minit kalau naik bas. Kalau rase nak jalan kaki, esok2 je la try. Memang berpeluh la jalan. Even dalam bas pun berpeluh lagi la jalan kaki.

    Tetiba rase nak story time dalam bas and traimco (not so sure about the spelling). Dekat sini, ada banyak pengangkutan awam. Contoh, bas, traimco, teksi, train, and so on. Pengangkutan awam sangat la murah. Tapi satu je masalah. BAU! Bas dekat sini ikut bilangan penumpang. So, selagi boleh, diorang akan masukkan orang. Memang kene la berhimpit-himpit. Emm..about common sense, egyption memang sangat bagus and respect pada perempuan. Kalau dalam bas ade perempuan yang berdiri, the men akan berdiri and bagi perempuan tu duduk. Tapi ramai je yang amek kesempatan. So, conclusion jangan percaya sangat dengan orang arab ni. Haa..pasal bau. Mak aih, memang tak terkata la kan harumnya. Even aku yang dah berpeluh, tapi pakai perfume ye, masih wangi lagi. Bangla dekat Malaysia pn lagi wangi la. So, MALAYSIANS especially, bersyukur lah anda kalau duduk di bawah ketiak Bangla di Malaysia.

    Bila dah sampai negara orang, perkara pertama yang kita nak mesti internet sebab nak contact orang dekat Malaysia.  Tapi Mesir tak semaju Malaysia. So, nak pasang internet memang sangat lambat. TAPI. sabarkan separuh dari iman. So, akan ada jugak jalan untuk kita.

BUMI KINANAH
means : what you you give sure you will get it back

   Emm..rumah aku tak cantik pun. Sebab tak de katil, just tilam. Almari baju pn kitorang bawak yang kain punya dari Malaysia. Tak apelah. Cabaran kan. Setiap yang berlaku ada hikmah nya. Maybe Tuhan nak kami, 7 becoming dentist menjadi seorang yang sangat penyabar dan bersyukur. And maybe jugak dengan macam ni hubungan kitorang lagi rapat. Sebab bila bilik dah lawa, sumu nak duduk bilik masing2. Silap2 jumpa time makan je. So, aku bersyukur, tapi masi berdoa untuk yang lebih baik.

   About changing, ade la jugak rase nak ikut kakak2 dekat sini. Dari segi pergaulan, pemakaian sangat menaikkan nama Malaysia. Even orang arab dekat sini dapat beza dari mana kita datang. Bagi mereka, yang alim, baik, MESTI dari Malaysia. Tapi kalau bebas sikit pergaulannya mesti dari Indonesia. Tak ape lah. Kita sebagai rakyat Malaysia, sebaiknya jagala maruah masing2, sekali gus menaikkan nama negara. Haha.. Bab pertemuan jodoh, aku rase no comment sebab aku tak nak la aku cakap orang, sekali jadi dekat aku. Jodoh, pertemuan kan ditangan Tuhan. Walau macam mana sekalipun kita mengelak, menidakkan, kalo Tuhan kate "kun fayakun" akan jadi jugak. MAKA, kita sebagai hamba berdoa sahaja apa yang terbaik untuk kita. Kalo ikut hati, aku memang nak belajar je dekat sini, Cinta biarla datang selepas aku betul2 percaya adanya sirna kejayaan untuk aku.

Aku selitkan gambar la. Bosan jugak kalau asek bace je tanpa gambar

sume penduduk duduk dekat rumah pangsa. nak cari banglo memang susah

sesak. kalo nak lintas memang macam anak ayam la

kenderaan macam ni banyak je dekat mesir

    Kami di sini makan kene masak sendiri ye. Sampai dari tak tau pape jadi CHEF MASTER dah. *kerek je lebih ni. Setiap hari ada 2 kali masak. Setiap kali ada 2 org masak. Untuk aku, aku selalu masak dengan Kak Yu, Mox, Pah. Makanan yang pernah aku masak NASI GORENG, MEE SUP, TOM YAM, KUIH CIK MEK, MAKARONI GORENG, MAGGI GORENG, banyak la. Name pun Master Chef kan. Hahaha

time ni Kak pqah yang masak. tapi aku menyebok. so, kire dapat name jugak la
The story will be continued. Tapi ni ade gambar sket la

mesir pun ada mcd. tapi memang besar la pack die. tengok orang la kan
Fakulty al-Asnan, Al-Azhar mesir


makam Saidina Hussin

Thursday, October 20, 2011

friendship


i DON'T believe in friendship
because it will never be forever
even the person that you treat her well
care about her feelings
it is not a guarantee she will never hurt you

aku tak pernah berniat untuk hurt kau
atau cuba2 untuk buat kau sedih
sebab aku harap aku dapat bergantung pada kau
bile suatu masa aku memerlukan
tapi kau tak perlukan aku
dan kau memang tak pernah ada impian mcm aku
even kita kawan dah lama
aku rase aku tak boleh harapkan kau

sometimes your ENEMY is the best FRIEND ever
and a friend will never be the best for you

aku tau kau rasa geli and jijik
tapi tak perlu lah tunjuk sangat jijik kau pada aku
sebab aku pun ade perasaan macam kau
but thanks for being very sincere
i do appreciate your sacrifice
to adapt with annoying people like me

Tuesday, October 4, 2011

welcome to CAIRO,MESIR

WELCOME :)

     Alhamdulillah dah selamat sampai di kaherah. flight mengambil masa selama 12 jam. 7 jam dalam qatar airways dan transit di qatar. Then ke kaherah. Tiba je dekat kaherah, kami di sambut oleh pelajar2 senior. Macam x percaya pun ada sebab kalau nak imbas time sekolah, aku dgn mox ni tak la baik sangat. tapi tak la jahat. Dekat sini senior sangat lain dengan malaysia. Berkat bumi anbia. Kitorg rumah IM5 lambat sikit dapat gas. so, 2 hari berturut-turut senior dari rumah bakan hantar kan kami makanan untuk sarapan dan dinner. Sangat terharu dan bangga denga rakyat malaysia yang masih mengekalkan sikap saling tolong menolong.











Friday, July 29, 2011

HARIMAU MALAYA kami HEBAT



  
     Tak apela eh. Kalah sekali tak bermakna akan kalah selama-lamanya. Mereka yang main, jadi mereka lebih tahu ape kesukaran dan kemampuan mereka. Kita yang menonton sama ada dekat rumah ataupun stadium, hanya mengharapkan kemenangan. Tak mau la macam tu. Jangan sokong HANGAT2 TAHI AYAM JE. Bile mereka bangkit kita sokong, bila mereka jatuh kita tinggalkan mereka dalam keparahan. Sedangkan mereka masih memerlukan sokongan dari kita.

      Untuk PLAYER OF THE NIGHT : KHAIRUL FAHMI CHE MAT, tahniah2. Walaupun bolos satu goal, tapi tak sepenuhnya salah anda sebab defends pun macam tak berapa nak ready. MUSLIM AHMAD selamat kembali.Walaupun dekat Singapore hari tu macam tak syok sgt die maen. Untuk AIDIL, SHAHRUL IDLAN, and SYAFIQ, kalau la korang ada malam tadi. Tapi tak ape la. Maybe bukan sekarang. Tapi kire ok la. Sekurang-kurangnya kita tidak berada di tampuk yang lama. Dah melangkah ke satu tahap yang lebih baik sudah memadai untuk menunjukkan bahawa bola sepak Malaysia ada peningkatannya. Thanka jugak pada AMIRULHADI ZAINAL, HADI YAHYA, KUNALAN, GURUSAMY, FAKRI SAARANI, AMAR ROHIDAN. Mereka banyak membantu SAFEE SALI. Secara keseluruhan, HARIMAU MALAYA patut di puji. Sekurang-kurangnya kita kalah bermaruh. Melambat-lambatkan permainan, bukan cara permainan kita. Terima kasih HARIMAU MALAYA 

Thursday, July 14, 2011

FIRST TIME doe



lihat2
post dari SHEIKH ARIFUDDIN RADHI
ni first time ni die rajen nak post dekat wall aku
selalu gile babeng punya malas nak wall
aku post, comment pon dekat wall die
tak sangke kan?
yelah, dah duduk shah alam kan
fikiran dah more matured
budak bandar dah
aku jugak yang masih kat kampung
JUAL COKLAT2 NI HA...