Wednesday, March 7, 2012

Syria Revolution : This is not a propaganda part 1



     Assalammualaikum. Mula-mula, ana nak mintak maaf kalau ada antara maklumat yang ana sampaikan mungkin tidak berapa tepat. Tapi ana hanya mahu menyampaikan apa yang ana rasa ana patut sampaikan. Untuk ana pergi ke hadapan untuk bersuara dan menyampaikan dakwah mungki belum tiba masanya, dan ini sahaja medium yang ana rasa terbaik untuk ana menyampaikan sesuatu.

  Ok, kita start dengan pengenalan. Syria di kenali sebagai Sham pada awalnya terdiri daripada 4 negara iaitu Jordan, Palestine, Syria dan Lubnan. Namun, mereka telah dipisahkan supaya pihak Sunni sukar untuk bersatu. Bashar Al-Assad adalah putera kepada President Syria sebelumnya, Hafiz Al-Assad. Sebelum pemerintahan Hafiz, kalau tak silap ana, Syria di perintah oleh pemimpi dari pegangan Sunni. Hafiz ada penganut Syiah. Untuk maklumat semua, Syiah bukan lah satu pegangan ataupun mazhab. Syiah boleh di kategorikan sebagai Agama seperti Islam, Hindu, Christian. Antara pegangan penganut Syiah ialah
                                                       
                            1) Mereka menyembah matahari, bulan dan awan kerana mereka percaya
                                Saidina Ali berada di sana.
                            2) Halal bagi mereka darah ahli Sunni
                            3) Mereka tidak menunaikan solat, berpuasa walaupun pada awalnya mereka
                                percaya Allah itu ada kerana mereka mengatakan amalan tersebut akan
                                mula di praktikkan setelah turunnya Imam Mahadi. Ada suatu masa dimana seorang
                                pemimpin,(kurang pasti negara dan siapa nama) mengaku bahawa Imam Mahadi
                                telah mewakilkan beliau untuk memberi tahu penganut Syiah bahawa beliau
                                telah turun, dan semua amalan boleh di lakukan.
                            4) Prinsip utama penganut Syiah adalan KEPURA-PURAAN

     Semasa pemerintahan Hafiz, terdapat seorang ulama yang mengkaji salah silah pemerintahan Syria. Hasil daripada kajiannya, dia mendapati Hafiz Al-Assad adalah dari penganut Syiah. Dan dia percaya bahawa ketenteraan amat kuat untuk membantu pemerintah. Dengan itu, beliau telah menyertai tentere Syria dengan niat untuk berdakwah. Walaubagaimanapu, hajat ini telah dapat di hidu oleh Hafiz dan menangkap beliau dan memenjarakan beliau selama 5 tahun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut di seksa dan Alhamdulliah umur beliau masih panjang namun keluar dalam keadaan yang uzur. Beliau akhirnya dinasihati untuk keluar dari negara Syria kerana di kuatiri akan di bunuh oleh Hafiz.

     Penyelidikan ini telah di ketahui oleh rakyat dan rakyat mula bengkit setelah mereka sedar mereka di bawah pimpinan Syiah dan bukan Sunni. Namun, Hafiz mengambil langkah segera dengan menggunakan prinsip kepura-puraan apabila beliau naik ke atas mimbar di sebuah masjid dan mengumumkan " Saya memang seorang penganut Syiah. Tapi itu dulu dan sekarang saya adalah Sunni ". Dengan ini, rakyat tidak mampu lagi untuk melawan kerana prinsip mereka, patuh pada pemerintah.

     Sistem pemilihan pemimpin di Syria bukan berdasarkan pemilihan oleh rakyat, tetapi melalui rampasan kuasa. Untuk mengelakka rampasan kuasa oleh rakyat dan kehilangan kuasa, Hafiz telah menghapukan penduduk sekitar Syria untuk mengelakkan kebagkitan dan rampasan kuasa. Di Hammas, pada 2 Februari 1982, Hafiz telah mereka sejarah paling hitam bagi rakyat Syria apabila mengarahkan ketua tentera Rifad untuk mengebom Hammas. Para tentera telah ,melakukan kerja penyembelihan rakyat selama 27 hari dan seramai lebih 40 000 orang rakyat terkorban. Pada tahun 1980, di Halab, Hafiz telah mengepung Halab dan mengarahkan kaum lelaki keluar dari rumah dan membunuh mereka secara beramai-ramai.

     Bashar adalah putera ke dua bagi Hafiz. Selepas kematian Hafiz, Bashar telah dilantik untuk menggantikannya. Anak pertama Hafiz, Bashir meninggal dunia pada tahun 1992 jika tidak silap, akibat kemalangan jalan raya. Walaubagimanapun, ia dipercayai hanya propaganda dan punca kematian beliau adalah hasil konspirasi ayahnya sendiri. Ini kerana Bashir seorang Sunni dan rajin menjemput para ulama' memberi tazkirah di istananya. Kerana bimbang anaknya akan menggantikan tempatnya dan Syria di perintah oleh ahli Sunni, Hafiz sanggup membunuh darah dagingnya sendiri. Semasa kematian Hafiz, Allah SWT tidak lagi menangguhkan balasannya apabila pada hari kematian Hafiz, cuaca sangat kering sehingga kulit Hafiz kelihatan sangat kering dan kepalanya menjadi besar.

Sunday, February 5, 2012

jaulah GIZA and Cairo























Doa dari IMAM MUDA ASYRAF


Ya Allah, walau kesucian tak seterjaga Maryam & ibadah tak seterpelihara Zakaria,
 nikmatkan kami bakti anak yang seperti 'Isa & Yahya.
Ya Allah walau ujian cinta tak seberat Ibrahim, Hajar, & Sarah;
 kurniakan kami sakinah-mawaddah-rahmah, & keturunan soleh salihah
Ya Allah, walau tak perlu ditelan ikan di gelap lautan, hiasi jiwa kami dengan kepasrahan 
Yunus yang rintih doanya Kau dengarkan.

Friday, January 20, 2012

love story


i'm not going to talk too much
only wanted to say
i like to hear you love story
yeah, between you and him
so cute
so comeeell
haha. semoga berkekalan
as a PA, aku selalu doakan korang 

Sunday, January 15, 2012

sweet NINETEENTH

video

cc to :
MEYH
TITY
INTAN
EMA
PYAH

seriously, i'm proud to have all of you as my friends
a big clap for this awesome video :)


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Wednesday, January 11, 2012

Air Dicincang Tak Akan Putus

   
     Kalau nak ungkap balik semua cerita pasal aku zaman kecik start dari ada seorang adik sampai ada dua adik, memang panjang. Tapi semua kenangan tu memang tak pernah padam. Aku lahir tahun 1993 then 1995 lahir adik aku Ikmal Zaquan. Aku tak tau ape feeling aku time tu sebab kecik lagi but i just remembered yang aku cakap "yeyeah, nak tengok adik". It seams aku sangat happy la kan ada seorang adik.

     Zaman kecik-kecik memang zaman anjing dengan kucing untuk kitorang. Pantang salah sikit mesti ada je yang meletup. Mama kata ikmal susah nak mengalah, meira pulak keras kepala. bagus sangat la tu. hentak kan kepala dua2 baru senyap. Haha. Zaman kecik kitorang extream okayh. Aku tak ingat masa umur berapa, kitorang ikut ayah hantar kasut mama kat kedai kasut nak tambah tapak. ayah cakp "tunggu dalam kereta. ayah turun kejap je". Tapi kitorang anak ayah kan. Mana ayah pergi nak ikut. Aku pun turun lah. Ikmal bile nampak aku turun, die dah panas bontot nak ikut jugak. Last2 ayah masuk kereta, pergi dari situ tanpa menyedari kitorang tak masuk kereta lagi. Aku sebagai kakak yang baik dan mithali -,-" cakap dekat ikmal "ayah pegi kejap je kot amik mama. jap lagi ayah datang balik". Rupanya, lepas amik mama baru ayah datang amik kitorang. Mama marah gile kot dekat kitorang. For sure la. Kalau kene kidnap macam mana? Banyak sangat ke duit nak bayar tebusan? Haish mintak simpang Malaikay 44.

      Kitorang pun pernah kene cubit dengan ayah sampai biru lebam sebab kacau mama tengah solat. Mama dah cakap jangan main lari2 depan mama, mama nak solat. Tapi konon kitorang ni bermain untuk merapatkan hubungan adik beradikkan, peduli ape dengan mama cakap. Amik kau, ayah cubit besar punya dari start mama solat sampai mama habis. Dah la solat isyak. Masak ! Seminggu biru tak lebam. Nasib baik time kecik2 aku tak pernah pakai skirt pendek and yang sekutu dengannya. Kalau tak, kantoi la aku degil sampai kene cubit dengan ayah.

     Tapi bila dua2 dah masuk phase remaja, rasa malu tu dah ada and hubungan kitorang jadi renggang. Jadi sikit rapat bila Balqis yang lahir tahun 2002 ada. Bila adik paling bungsu nangis berebut nak senyapkan. Sayang adik lah katakan.

     TAPI...aku perasan kitorang jadi rapat semula bila aku ada dekat sini. Mungkin Allah tunaikan hasrat aku untuk rapat semula dengan adik aku. Kan BUMI KINANAH. Start aku dekat sini, mama ada cakap "Ikmal cakap die nak jadi macam akak". Aku terharu. Walaupun aku tak sebagus mana untuk di contohi, tapi aku dapat rasa adik aku appreciate ape yang aku cuba buat untuk diorang ikut. Sekarang pun kitorang dah boleh nak share everything even pasal peribadi antara satu sama lain. Mungkin untuk orang lain, "common la derr, rapat adik beradik". Tapi aku bukan macam tu, and sekarang aku ke arah itu. I'm just hopping adik beradik aku akan jadi macam adik beradik orang lain. Aku nak kami sentiasa ingat adik beradik adalah orang pertama yang akan kami cari bila kami dalam kesusahan. Hidup dekat sini sangat mengajar aku kasih sayang keluarga. Tanpa mereka bernama keluarga, kita semua tak akan ade dekat sini. Permulaan kita daripada ibu dan ayah. So, jangan sesekali bongkak dengan kejayaan dunia yang kita kecapi. Walaupun pangkat dan darjat kita lebih tinggi dari ibu dan ayah, kalau mereka tak wujud, jangan harap kita akan rasa semua nikmat tu. Peringatan ni bukan aku tujukan sesuka hati, tapi untuk peringatan aku jugak. Sebab manusia memerlukan makanan rohani dan jasmani untuk kehidupan seharian kita

Ikmal Zaquan Mohd Rasid

adik bungsu Nur Aisyah Balqis Mohd Rasid

Kami happy family :) *ignore badan aku yang gemok tu